News

Rock Ternat zet stap vooruit op uitverkochte tweede editie: “Ons concept slaat aan, ik heb er kippenvel van”

anyKrowd

September 02, 2022
rock ternat anykrowd

Vraag aan inwoners van Ternat waar zij afgelopen weekend waren, en de kans is groot dat “op Rock Ternat” het antwoord is. De organisatie mocht het bordje ‘uitverkocht’ bovenhalen en jubelde: van de lange wachtrijen van vorig jaar was amper nog sprake en ook andere nieuwigheden, zoals een sfeervoller ingekleed festivalterrein, pakten goed uit. Reken daar bands als Tourist LeMC, De Kreuners en Clement Peerens Explosition bij en je hebt een erg geslaagd festival.

Guy Stevens
Zondag 28 augustus 2022 om 10:57

“Amai, dat was fantastisch”, hoorden we een tevreden Walter Grootaers na het optreden van De Kreuners vrijdag backstage zeggen. “Jullie waren een zalig publiek”, “Zo goed om hier terug te zijn”, riepen Tourist LeMC, Koen Buyse van Zornik en de jonge bende van High Hi het festival toe. Tevreden artiesten maken een goed festival, hoor je organisatoren wel eens zeggen. Voor Rock Ternat bleek dat afgelopen weekend absoluut het geval.

6.800 festivalgangers, verspreid over twee dagen, waren er getuige van. Op vrijdagavond waren het Flip Kowlier en De Kreuners – met gastzanger Urbanus – die het festival na een wat gezapige start plat speelden, op zaterdag was het onder meer aan Clement Peerens Explosition, Zornik, High Hi – de tweede keer in evenveel jaar op het festival te zien – en Tourist LeMC.

Vooral die laatste triomfeerde in Ternat. Gewaagd geprogrammeerd tussen CPeX en Zornik keken de rockers in het publiek eerst nog wat weifelend toe, maar met een weergaloze show stal hij ieders hart. Met dank aan zijn ijzersterke band en immense charisma. De Antwerpenaar was met voorsprong de publiekslieveling van het weekend.

Terugkeer na zeven jaar

In Ternat en omstreken dacht men in 2021 aanvankelijk nog dat het een grap was. Uitgerekend op 1 april van dat jaar was daar de aankondiging: Rock Ternat, hét muziekfestival in de regio met nationale faam, zou terugkeren. Maar het bleek waar. Het was weer beginnen te kriebelen bij de organisatoren van weleer, en veel discussie was er niet nodig. “Het voelde alsof we er allemaal op zaten te wachten”, vertrouwden meerderen van hen ons toe. “En toen iemand het initiatief nam, sprong iedereen heel snel mee op de kar.”

Dat leverde toen een erg geslaagde editie op. Op een nieuwe locatie, met enkele bands en dj’s die een band hebben met het festival – Discobar Galaxie, Arsenal, Black Box Revelation – en vooral een bende festivalgangers vol knaldrang en – voor het eerst die zomer – zonder mondmasker.

Stap vooruit

Ook de tweede editie van het ‘nieuwe’ Rock Ternat werd afgelopen weekend dus een schot in de roos. Daarop werd zichtbaar ingezet op een meer sfeervolle inkleding van het festivalterrein. Zo werden verspreid over het festivalterrein songteksten opgehangen van de bands die er speelden. Een andere fijne nieuwigheid was de fanfare die tussen de groepen door speelde in het midden van het terrein, en ook aan de ingang tekeerging. Het leverde een Rock Ternat op dat in een optimale sfeer verliep, zonder incidenten.

Nieuw dit jaar was de app waarin je geld kon opladen om drank en eten mee te betalen, om zo te vermijden dat er net als vorig jaar – bij momenten lang – aangeschoven moest worden. Dat systeem werkte erg goed. “We wisten dat dit beter moest”, zegt voorzitster Lotte Van Gestel. “En we zijn in zee gegaan met de start-up AnyKrowd. Dat werkte heel goed, dus we zijn trots dat we dat aangedurfd hebben.” Ook de Secret Garden, waar in een gezelligere setting heel wat te eten en te drinken viel, sloeg aan. Een heel festival lang waren veel festivalgangers er niet weg te slaan.

Tevreden

De Rock Ternat-voorzitster kijkt erg tevreden terug op het festival. “Ik heb er kippenvel van. We zien dat ons concept echt wel aanslaat. De streek en vooral Ternat is echt massaal aanwezig.” De editie van vorig jaar noemt Van Gestel de “bevrijdingsfeesten”, dit jaar “het jaar van de bevestiging”. “En het doet zoveel deugd om iedereen hier te zien.”

Het enthousiasme en het engagement van de organisatoren – allemaal vrijwilligers – daar is de voorzitster de belichaming van. Zij woont in Kortrijk. “En vanaf april ben ik toch twee tot drie avonden per week in Ternat geweest. Gelukkig kan ik wel eens bij mijn ouders logeren en verzet mijn man bergen voor mij en onze twee kinderen. Binnen de organisatie zijn we allemaal vrienden, en iedereen werkt op zijn eigen sterktes. Dat geeft heel veel energie en zorgt dat je het volhoudt.”

In de euforie van een festival al vooruitblikken naar volgend jaar is altijd gevaarlijk, maar Van Gestel durft het toch aan. “Het is verleidelijk om te denken: we gaan terug naar een grotere locatie en capaciteit zoals vroeger. Maar laat het ons hier maar bij houden. We zijn allemaal vrijwilligers en dit is voor ons perfect. Laat ons volgend jaar maar opnieuw vernieuwend zijn.”

source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220828_93187839